Leven doen we allemaal automatisch. We staan er doorgaans niet bij stil. “Pluk de dag” is het motto en dat is maar goed ook. Tot we geconfronteerd worden met de dood … Het drukt ons in volle hevigheid met de neus op onze sterfelijkheid. Het is het moment waarop we wel eens gaan nadenken over de vergankelijkheid van het leven. Het tijdstip ook waarop we de balans opmaken van ons eigen leven en als gevolg daarvan bepaalde beslissingen nemen.
Reflecteren over de dood verbindt mensen
Zoals opstaan en slapengaan een evidentie is, zo ook maakt sterven onlosmakelijk deel uit van het leven. Bij een overlijden in de familie of de vriendenkring komt dat besef hard binnen. Het leidt soms tot diepgaande gesprekken. Waar er doorgaans luchtig gepraat wordt over koetjes en kalfjes, over ieders praktische besognes zoals gezin, werk of studies, komt het thema van de dood ter sprake. Dat kan zowel verbindend zijn voor de groep als verhelderend voor ieder apart. Verschillende meningen komen aan bod, andermans inzicht kan bijdragen of net een ander licht werpen op jouw visie.
Lang leve het leven!
Dergelijke gesprekken stemmen tegelijk tot nadenken. Je beseft dat het leven geen vanzelfsprekendheid is, dat het door ziekte of een ongeval snel voorbij kan zijn. En dan ga je na waar je staat en vooral wat je nog verwacht van het leven. Denk je eigenlijk al even aan een andere job? Droom je van een reis naar Vietnam? Wil je Italiaans leren of diepzeeduiken? Meer tijd besteden aan je familie? Niet langer wachten: doen wat belangrijk voor je is en wat je gelukkig maakt.
Zorg dragen voor lijf en leden
Tezelfdertijd maken sommige mensen - net als op 1 januari - goede voornemens met betrekking tot hun gezondheid en levensstijl. Om de tijd die hen hier gegeven is niet te hypothekeren met slechte eetgewoontes, te weinig slaap enz. Stoppen met roken, een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging e.a. zijn inderdaad ingrediënten die het risico op ziekte verkleinen. Zodat je in staat bent om je verlanglijstje af te werken.
Het einde voorbereiden
Het verlies van een dierbare zet mensen vaak aan om zich te beraden over het eigen levenseinde. Hoe zie je dat? Welke autonomie wil je daarover? Dat kan gaan over materiële zaken, geneeskundige zorgen en ook over je eigen uitvaart. Als je in de laatste levensfase niet afhankelijk wilt zijn van anderen en zelf bepaalde beslissingen wilt nemen, dan kan je daarvoor nu al de nodige voorbereidingen treffen.
Als angst voor de dood je gaat hinderen
Ook als is de dood geen alledaags gespreksonderwerp, toch kan je er best over praten als je bang bent voor de dood. Met een persoon die dicht bij je staat. Zoals een vriend of een familielid die ervoor openstaat om van gedachten te wisselen. Als die angst je doen en laten gaat beheersen en stress met zich meebrengt, dan kan je terecht bij een professional. Hij of zij zal je helpen om je angstgevoelens te leren beheersen en verminderen.
Praten over de dood is zinvol. Het is iets waarvoor Uitvaart Parel Fabienne in Ledeberg in alle sereniteit ruimte voor biedt. Contacteer ons voor info.
Comments